ERZİNCAN ÇORBASI
Malzemeler: 150 gr.erişte , 500 gr. Yoğurt, 1 yumurta, 6 bardak et
suyu, 1 büyük kuru soğan, 1 büyük domates, 2 sivri biber, 4 diş
sarımsak, 150 gr. Kıyma, 200 gr. Tereyağ, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı
kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı nane2 yemek kaşığı ince kıyılmış
maydonoz,2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu, arzu edilirse 1 yemek
kaşığı ince kıyılmış taze soğan
Yapılışı : Kuru soğan, domates, sivri biber ince kıyılır. Bir tencerede
tereyağın yarısı eritilir. Önce soğan biraz pembeleştirilir.Sonra
domates, biber, salça ilave edilir. Biraz kavrulur. Et suyu ilave
edilir. Kaynatılır.Yoğurt, yumurtayla çırpılır ilave edilir.
Karıştırarak kaynatılır. Erişteler ilave edilir. Kıyma karabiber, tuz ve
kırmızı biberle yoğrulur. Küçük yuvarlak köfteler yapılır. Kaynamakta
olan çorbaya ilave edilir.Küçük bir tavada kalan tereyağ eritilir.
Kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, kırmızı biber ve taze soğan ilave
edilip karıştırılır.Servisten önce çorbanın üzerine gezdirilir.
EVELİK ÇORBASI
Malzemeler: 1 adet soğan,1 adet patates, 1 kase yeşil mercimek, 1 kase
yarma, 1 avuç evelik yaprağı , Et suyu, yağ, salça, pulbiber, su
Yapılışı : Evelik yaprakları bir tasa konup bir taşım kaynatılır ve
suyu süzülür. Yeşil mercimek haşlanır.Patates küp küp doğranır. Önce
soğan doğranıp yağla kavrulur. Sonra salça ve pulbiber katılır. Soğuk su
ilave edildikten sonra bir kare yarma ayıklanır ve suyun içine konur.
Patates ve ardından yeşil mercimek ilave edilir. En son tuzu da
katılarak kaynamaya bırakıllır. Katılaşırsa üzerine sıcak su dökülür.
Yeterli kıvama geldiğinde servise hazırdır. Ardahan ve
Erzincan(Refahiye) yörelerinden sofralarımıza ulaşan Evelik çorbası
oldukça lezzetli bir tariftir.
SIRIN
Malzemeler : 2 bardak un, 3 kaşık tereyağı , 1 bardak pekmez , tuz
Yapılışı : Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta
büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır.
Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın
bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez
karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır.
Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip,
2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli
tereyağı dökülür.
GASEFE
Malzemeler: 1/2 kg. kayısı kurusu (yarma), 2-3 çorba kaşığı tereyağı, 1
su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir tencerede
üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar
pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı
süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış
tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra
servis yapılır.
ERZİNCAN LOKUMU
Malzemeler: 250 gr oda sıcaklığında margarin ( veya tereyağı), 1 su
bardağı toz şeker, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, Aldığı kadar un (
takriben 3 su bardağı ancak yinede kıvama göre artabilir.),Üstüne dökmek
için pudra şekeri
Yapılışı: Pudra şekeri hariç tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Hamurun
kıvamı kurabiyeden yumuşak, kekten daha yoğun olacak. Hazırlanan hamuru
dikdörtgen bir borcama yada tepsiye elinizle yayıp, üstünü düzeltin.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında üstü hafif kızarıncaya kadar
pişrin. Çok kızartırsanız lokum sert olur. Kızaran Erzincan Lokumunu
fırından çıkarıp soğutun. İyice soğuduktan sonra küçük kareler halinde
dilimleyerek, üstüne bolca pudra şekeri dökün.
BÖRÜLCELİ ÇORBA
Malzemeler: Börülce , barbunya, reyhan , kıyma , taze fasulye ,
mercimek , yağ , salça , tuz.
Yapılışı : Salça yağda ezilir. Fasulye küçük küçük doğranır. Diğer
malzemeler su konularak iyice pişirilir. Sonra reyhan ufalanır sıcak
servis yapılır.
ERİŞTE ÇORBASI
Yapılışı: Bir miktar tuzlu su kaynatılır, eriştesi atılır. Kırmızı
biber, salça, kavrulmuş kıyma, maydanoz hepsi birden ilave edilerek
kaynatılır. (Ayrı bir tencerede) Haşlanan erişte soğuk sudan geçirilerek
süzülür. Kaynamakta olan karışıma ilave edilir.
Eriştenin Yapılışı :
Un, yumurta ve tuzla su hepsi birlikte iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak
hale gelince, hatta biraz da sertçe bir hamur yapılır. Yarım saat
dinlendirilir. Bol un serpilerek açılır. Baklava hamuru gibi olana kadar
yalnız her inceltilişte bol un serpilir, yoksa yapışır. 4'e 5'e
katlanarak ince ince kesilir. Temiz bir bez üzerinde arada bir
karıştırmak sureti ile kurutulur. Torbalara konur.
ÇÖKELEK PİYAZI
Yapılışı :Çökelek geniş bir kaba konarak içine çok küçük doğranmış
salatalık domatesi, biber, taze soğan, varsa taze reyhan, maydanoz, nane
konularak karıştırılır. Biraz su ile inceltilir ve zeytinyağı
gezdirilir. Ya salata gibi ya da tabaklara alınarak ekmekle yenir.
REYHANLI ÇORBA
Malzemeler: 500 gr. börülce ,1 su bardağı buğday , 2 çorba kaşığı
margarin ,Reyhan (yoksa fesleğen) , tuz.
Yapılışı :Börülceyi haşlayın. Suyunu süzmeden buğdayı ve tuzunu ilave
edip pişirin. Sonra yağ ile reyhanı kızdırıp üzerine dökün.
GENDİME PİLAVI
Malzemeler:1'er su bardağı nohut ve buğday , 3 soğan ,katıyağ , 100 gr.
kavurma , su , tuz.
Yapılışı :Nohutu bir gece öncesinden ıslatın. Buğday ve nohutu,
üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su ile bir taşım kaynatın. Kısık
ateşte, 15 dk. pişirip, suyunu süzdürün. Kızgın yağda, doğranmış
soğanları ve kavurmayı, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurup, buğday ve
nohutun üzerine boşaltın. 2 bardak su koyup, bir taşım kaynatın ve
tuzunu ayarlayın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavada biraz yağ
kızdırıp, pilavın üzerine gezdirin.
ERZİNCAN KETESİ
Malzemeler: 1 komposto kasesi margarin yada tereyağı , 2 su bardağı süt
, 1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya , 4 su bardağı un , Yarım çay
bardağı ılık su , 1 tatlı kaşığı toz şeker , 1 tatlı kaşığı tuz , 1 adet
yumurtanın sarısı
İçi için:
250 gr. margarin (1 paket) ,6 su bardağı un 2 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı :Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı
kaşığı toz şekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru
mayayla çok sert olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamurun
üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Hamur
parçalarını yuvarlayıp, oklava ile açın. Hamurun iki ucunu ortaya
katlayın. 1 paket margarinde 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı
toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız
hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp, hamuru açın. Rulo
yapıp, kendi etrafında dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün
ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.
UN HELVASI
Malzemeler: 2,5 su bardağı un , 2,5 çorba kaşığı çam fıstığı , 1 su
bardağı pudra şekeri , 1 çay kaşığı tarçın 150 gr. tereyağ veya margarin
Yapılışı: Yağ, fıstık ve unu bir tencereye koyup hafif hararetli ısıda
karıştırarak fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar pişiriniz. Pudra
şekerini katıp ocaktan alarak yediriniz.
Bir parmak kalınlığında tepsiye muntazam yayınız. Baklava dilimlerine
keserek üzerine tarçın serpiniz. Soğuyunca servis tabağına
yerleştiriniz.
ZEYTİNYAĞLI ELMA DOLMASI
Malzemeler: 4 adet yesil elma , 1 tatli kasigi dolmalik fistik ,1
tatli kasigi kus üzümü , 3 adet sogan , 1 kahve fincani pirinç , 4-5 dal
maydonoz , 4-5 yaprak nane ,1 tatli kasigi toz seker ,1 tutam tuz ,2
çorba kasigi zeytinyagi
Yapılışı: Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda
pembelesinceye kadar kavurun. Yikanmis pirinci ekleyin. 1,5 kahve
fincani su ilave edip pirinçler diri kalacak sekilde pisirin. Seker,
tuz, kiyilmis nane ve maydonoz ekleyip karistirin. Limon suyunu da ilave
ettikten sonra sogumaya birakin.
Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun. Hazirladiginiz karisimi
elmalarin içine doldurun. Orta isili firinda 40 dakika pisirin. Soguk
olarak servis yapin.
KENGER YEMEĞİ
Malzemeler: 1 dizi kenger ,250 gr. kavurma ,1 yemek kaşığı salça ,1-2
yemek kaşığı yağ ,1 su,bardağı haşlanmış barbunya ,1-2 baş kuru soğan
,tuz ,su.
Yapılışı: İlkbaharda çıkan taze kengerler toplanarak iplere dizilir.
Dikenleri temizlenir. Kurutulmuş kenger kaynar suda 1-2 saat kadar
bekletilerek iyice yumuşatılır. Siyah yerleri ve dikenleri temizlenir.
Bol soğuk suda yıkanır. Kavurması daha önceden haşlanmış barbunyası ve
kengeri de ilave edilerek biraz da su konarak pişirilir.
GAH YAHNİSİ
Malzemeler: 1,5 su bardağı elma kurusu (akşamdan ıslatılacak) ,2 ince
kıyılmış kuru soğan ,4 santimetrelik parçalar halinde kesilmiş 1 ufak
kuzu kolu,3 çorba kaşığı sıvı yağı ,3 su bardağı sıcak su ,1,5 su
bardağı haşlanmış kuru fasulye
Yapılışı: Öncelikle bir tencerede iki çorba kaşığı sıvı yağda soğanı
soteleyin. Diğer tarafta geniş yüzeyli bir teflon tencereye bir çorba
kaşığı sıvı yağı koyup, etleri orta ateşte arkalı önlü pembeleşinceye
kadar pişirin. Üzerine soğan koyup iki bardak kaynar su ilave edin.
Altını kısarak pişirmeye devam edin. Elmalara biraz su ilave edip, bir
taşım kaynatıp süzün. Et yumuşamaya başladığında diğer kaynar suyu ve
fasulyeyi koyup, yeterince tuz ve karabiberini de serpin. Kısık ateşte
etleri iyice pişirin ve tencerenin ocaktan inmesine yakın elma
kurularını da serpiştirip biraz daha kaynatın. Daha sonra istediğiniz
yeşillikleri kıyıp, arzuya göre kırmızı pul biberlii Teremyağ gezdirerek
sıcak servis yapın.
EKŞİLİ
Malzemeler: 2 soğan ,2 çorba kaşığı margarin, 8 su bardağı su, 2 çorba
kaşığı salça ,1 kase iri bulgur ,Yarım su bardağı kurutulmuş erik ,5
taze soğan, Yarım demet dereotu ,2 yumurta ,250 gr kavurma veya
pişirilmiş kuşbaşı et, tuz
Yapılışı: Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup pişirilmiş kuşbaşı
eti ya da kavurmayı ekleyin. Sekiz su bardağı su, tuz ve salça ilave
edip kaynatın. Kaynayan karışıma bulgur ile kurutulmuş ekşi erikleri
ilave edin ve pişirin. Ateşten indirmeye yakın ince kıyılmış taze soğan
ve dereotunu ekleyin. Ocağı kapatın ve çorbanın içine iki yumurta
kırarak karıştırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder